LA TARA NUNTA DE ALTADATA

LA TARA NUNTA DE ALTADATA  


Sambata dupa-amiaza, inainte de duminica de dinaintea nuntii, mirii si nasii mergeau prin sat din casa in casa si invitau nuntasii. Pe inserat avea loc o petrecere la casa mirelui denumita batutul bradului, unde se servea turta si bautura.

In a doua zi adica in ziua fericitului eveniment undeva la 10 – 11 se pleca de la mire, se mergea la nasi si apoi de la nasi plecau cu lautari la mireasa pentru a merge la cununie.

In acest timp mireasa era gatita la casa ei de prietene si vecine, iar cand era gata o asezau in mijlocul casei si ii cantau cantecul miresei:

Cantecul miresei

Ia-ti mireasa ziua buna

De la tata de la muma

De la frati de la surori

De la gradina cu flori

De la fir de tamaita

De la fete din portita

De la fir de busuioc

De la feciorii de joc

Mireasa gatita-n flori

Ia-ti gandul de la feciori

Si ti-l pune la barbat

Caci cu el te-ai cununat.

La tatana portitii

Plange mama miresii

Se roaga de sfantul soare

Sa tie ziua mai mare

C-are-o fata calatoare

Calatoare peste munti

La parinti necunoscuti

Calatoare peste vai

La parinti batrani si rai.

Dupa cununiea civila se mergea la casa miresei, unde mireasa cu nasa intrau in casa, iar restul alaiului impreuna cu un solist vocal, un acordeonist sau chiar un violonist ramanea la poarta si in strada.

In acest moment intrau feciorii care mergeau pana la usa  de la intrarea in casa si cereau mireasa printr-un vers, aici au loc "negocieri dure", in timpul negocierilor se spun glume, se dau replici, dar pana la urma castiga flacaii care isi primesc mireasa pentru mire.

Insa inainte sa li se dea mireasa petitorii sunt pacaliti mai intai aratandu-li-se o copila cu cat mai mica cu atat mai bine, apoi o femeie in varsta. A treia oara iese mireasa, care are in mana o cana cu apa si busuioc, stropeste lumea, dupa care invitatii pot intra in casa.

Se joaca hora miresei acompaniati de lautaripe muzica traditionala si apoi se aseaza la masa. 

Femeile fac diferite strigaturi si traditii, dupa care sunt invitati  in casa, mai intai mireasa este luata de mana de catre mama soacra, care ii spune: „Hai draguta mamii-n casa. Ca esti tanara frumoasa. De feciorul meu aleasa.”

Se continua apoi si la casa mirelui masa si jocul acompaniat de taraf sau de lautari ori de orice fel de formatie de nunta si interpreti de muzica populara si muzica usoara care intretin atmosfera.